Julstress?

Julstress?

Så här års börjar den göra sig synlig…Den Stora Julstressen. Glasartade desperata blickar i butiksvimlet. ’Jag måste hitta den perfekta julklappen till faster Hilda…om jag inte hittar den så duger något nästan perfekt…ok, något ganska bra…’ Till slut är desperationen ett faktum: ’Jag köper VAD SOM HELST bara jag slipper ut härifrån!’ Toleransen är noll i kassakön, man armbågar sig fram, här är det djungelns lag som gäller, svetten rinner. Ja, ni vet vad jag menar. Överdriver jag? Kanske det.

Knappast bryr sig fastern i någon julklapp alls. Hon kanske bara önskar att få se dig, prata med dig, vara tillsammans med dig en stund. Det är den bästa julklappen för många, tror jag.

December har blivit något av en ’rusa-rusa-måste-hinna-med-allt’ månad. Inte för alla, men för många. När det till slut blir julafton är man helt slutkörd och varken kan eller orkar njuta. Det blir kanske inte som den perfekta glansbilden man målat upp i sina tankar. ’Pust…och sedan borde man ännu orka med mellandagsrean och nyårsruljansen’!

Är det nu, så här i början av december vi borde stanna upp och ta oss en funderare? Vad är det viktigaste för mig? Vad kan jag stryka från min ’To Do’ lista? Kanske lagom bra faktiskt är tillräckligt bra? Är det verkligen någon som bryr sig ifall att du inte städat hela huset, utan kanske bara städat lite…eller inte alls? Det går alldeles utmärkt att ställa fram juldekorationerna utan att putsa och polera hysteriskt innan (mamma, om du läser detta, så jo, precis så gjorde jag i år också). Vad är det värsta som kan hända om du inte tillrett alla maträtter du brukade laga förr om åren? Måste du verkligen inhandla många julklappar, kanske det räcker med färre?

Kanske du reserverar åtminstone en del av december till uppladdning och återhämtning? Det behöver inte vara något invecklat, redan en liten paus kan göra underverk. Ta en promenad, läs en bok, se på en film, lyssna på avkopplande musik, tänd ljus, umgås med vänner och familj…gör sådant DU tycker om och sånt som DU blir glad av.

Njut och andas! Julefrid i juletid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *