Att landa i nuet.

Att landa i nuet.

’Jag måste landa lite först’, det är ett uttryck som jag ofta använder. Om dagen varit intensiv med många intryck, ljud, möten och måsten, så känner jag ett starkt behov av att få sätta mig ner i lugn och ro och ’landa’ innan jag kan fortsätta med vardagssysslorna. Bara några minuter räcker, sedan känner jag mig piggare och gladare (för att inte tala om trevligare mot omvärlden). Väljer jag att fortsätta sysslorna utan paus, kommer jag troligtvis att vara en riktig gnällfia resten av dagen.

Under höstterminens ’Må Bättre’-kurser valde jag att inleda varje kurstillfälle med en kort ’varva ner och landa’-övning. Det kunde t.ex. vara en kort avslappning med skön musik i bakgrunden, en andningsövning eller en kort historia jag läste. Deltagarna hade oftast en lång och krävande dag bakom sig och behövde få landa lite. Det var roligt att märka skillnaden, hur lugnet sakta sänkte sig och hur leenden tittade fram.

Att det är en utmaning att leva i nuet, tror jag det är många som kan hålla med mig om. Vi tänker på det som varit och på det som skall komma. Nu när det nya året just har börjat är det intressant att summera året som gått: ’Vad har jag lärt mig under året?’, ’Vad är jag tacksam över?’

Har du gett några nyårslöften, gjort upp planer för det nya året? Hur känns det? Att planera och schemalägga är bra så länge det känns roligt och motiverande. Om löftet känns för stort eller stressar dig redan nu, bena upp det i delmål, så känns det mer överkomligt. Hur framtiden ser ut kan vi aldrig med säkerhet veta ändå. Jag tycker det kan vara skönt att ta året som det kommer, en dag i taget, pausa och landa i nuet, ha tillit till att allt ordnar sig. Allt kan vi inte kontrollera.

Ha det bra, ta hand om dej!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *